cellulóz hőszigetelő rendszer

Felföldi Kft

8086 Felcsút Szári u 28

telefon: + 36 20 9433893

fax: + 36 22 253 953

 
email: info@thermoflocinfo.hu

Hangszigetelés és zajvédelem

A DIN 4109 szabványban különböző zajféléket különböztetnek meg.

  • Léghang - a levegőben terjedő hang.
  • Testhang - a szilárd anyagok belsejében terjedő hang.
  • Lépéshang - az a hang, amely egy födém, lépcső, vagy hasonló bejárásával keletkezik, és részben léghangként a szomszédos helyiségben válik hallhatóvá.

A hangszigetelés feladata, hogy az épületek használóit a megengedhetetlenül hangos zajoktól védje. Az erre vonatkozó követelményeket a DIN 4109 szabványban határozták meg.

A környezeti zajok észlelése nagyon szubjektív. Két különböző, de azonos hangerejű zajt éppúgy érezhetünk kellemesnek (zene), ahogy kellemetlennek (ütve fúró). Ugyanaz a hangforrás is eltérő érzést válthat ki különböző emberekből (hangos zene egy diszkóban). A kellemetlen hangokat zajnak nevezzük. A zaj megelőzése a hangszigetelés feladata.

A modern mérési eljárásokkal pontosan lehet mérni a hangrezgéseket. A fül és az érzés közötti utat azonban nem lehet mérőműszerekkel átérezni. Mivel az ember az emberi hallás frekvenciatartományában (kb. 16-tól 20.000 Hz-ig) nagy különbségeket képes érzékelni, a hangnyomás-ingadozás abszolút megjelölése helyett a zajszintet decibelben (dB) mérik. A hang erőssége azonban nemcsak a nyomásingadozásoktól függ, hanem a zaj frekvenciájától is. Hogy egy zaj hangerősségét egyetlen számmal lehessen osztályozni, egy, az emberi hallásérzékeléshez igazodó értékelést vezettek be.

A DIN 4109 1.sz. mellékletének táblázatai tartalmazzák a vasbeton- és fafödémekre vonatkozó Ln, w, eq, R értékeket. A súlyozott szabványos lépéshangnyomásszint csökkenés födém feletti rétegekre vonatkozó adatait a DIN 4109 1. sz. mellékletében a dinamikus szilárdság függvényében adják meg.

 

A Thermofloc hőszigetelő granulátum a legújabb vizsgálatok alapján az 50 MN/m2 tartományig terjedő szilárdsági osztályba sorolható be. Ezáltal az esztrich réteggel kiegészített födémekre 22 dB értékű súlyozott szabványos lépéshangnyomásszint csökkenés adódik.